Upravo čitate: Što je naziv domene i kako domene funkcioniraju?

Loading
svg81

Što je naziv domene i kako domene funkcioniraju?

11 lipnja, 2023Filip

Često nas početnici pitaju: što je naziv domene i kako domene rade i kako funkcioniraju? Ako ste početnik, možda ste čuli da vam je potrebna domena za izradu web stranice.

Međutim, mnogi početnici brkaju naziv domene s web-mjestom ili uslugom hostinga web-mjesta. Ako tek počinjete, svi ti različiti pojmovi mogu zvučati previše tehnički.

U ovom vodiču za početnike odgovorit ćemo što je naziv domene i kako domene rade. Cilj je pomoći vam razumjeti i odabrati pravi naziv domene za vašu web stranicu.

Što je naziv domene?

Naziv domene je adresa vaše web stranice koju ljudi upisuju u URL traku preglednika kako bi posjetili vašu web stranicu.

Jednostavno rečeno, ako je vaša web stranica kuća, tada će naziv vaše domene biti njezina adresa.

Detaljnije objašnjenje:

Internet je divovska mreža računala koja su međusobno povezana globalnom mrežom. Svako računalo u ovoj mreži može komunicirati s drugim računalima.

Za njihovu identifikaciju svakom računalu je dodijeljena IP adresa. To je niz brojeva koji identificiraju određeno računalo na internetu. Tipična IP adresa izgleda ovako:

66.249.66.1

Sada je ovakvu IP adresu prilično teško zapamtiti. Zamislite da morate koristiti takve brojeve da posjetite svoje omiljene web stranice.

Imena domena izmišljena su da riješe ovaj problem.

Sada, ako želite posjetiti web mjesto, ne morate unositi dugi niz brojeva. Umjesto toga, možete ga posjetiti tako da u adresnu traku preglednika upišete naziv domene koji se lako pamti. Na primjer, besplatnawebstranica.com.

Kako nazivi domena zapravo funkcioniraju?

Da bismo razumjeli kako nazivi domena zapravo funkcioniraju, pogledat ćemo što se događa kada ih unesete u svoj preglednik.

Kada unesete naziv domene u svoj web preglednik, on prvo šalje zahtjev globalnoj mreži poslužitelja koji tvore sustav naziva domene (DNS).

Ti poslužitelji zatim traže poslužitelje imena koji su povezani s domenom i prosljeđuju zahtjev tim poslužiteljima imena.

Na primjer, ako je vaša web stranica hostirana na Bluehost-u, tada će podaci o poslužitelju imena biti sljedeći:

ns1.bluehost.com
ns2.bluehost.com

Ovi poslužitelji imena su računala kojima upravlja vaša hosting tvrtka. Vaša hosting tvrtka proslijedit će vaš zahtjev na računalo na kojem je pohranjena vaša web stranica.

Ovo računalo naziva se web poslužitelj. Ima instaliran poseban softver (Apache, Nginx su dva popularna softvera za web poslužitelje). Web poslužitelj sada dohvaća web stranicu i dijelove informacija povezanih s njom.

Konačno, zatim te podatke šalje natrag u preglednik.

Po čemu se naziv domene razlikuje od web stranice i web hostinga?

Web stranica se sastoji od datoteka poput HTML stranica, softvera za izradu web stranica, slika i još mnogo toga.

Ako je naziv domene web adresa vaše web stranice, onda je web hosting dom u kojem vaša web stranica živi.

Ovo je stvarno računalo na kojem se pohranjuju datoteke vaše web stranice. Takva računala nazivaju se poslužiteljima i nude ih kao uslugu hosting tvrtke.

Za izradu vaše web stranice potreban vam je naziv domene i web hosting.

Međutim, važno je zapamtiti da su to dvije odvojene usluge i da ih možete kupiti od dvije različite tvrtke.

Sada se možda pitate, kako bi funkcioniralo da ste ih kupili od dvije odvojene tvrtke?

Vi samo trebate urediti postavke naziva domene i unijeti podatke o poslužitelju imena koje vam daje vaša hosting tvrtka. Informacije o poslužitelju imena definiraju gdje slati korisničke zahtjeve za naziv vaše domene.

Preporučujemo da i naziv domene i hosting nabavite od iste tvrtke. To vam omogućuje jednostavno upravljanje njima pod istim računom.

Za više pojedinosti pogledajte naš vodič o razlici između naziva domene i web hostinga.

Različite vrste naziva domena

Nazivi domena dostupni su u mnogo različitih ekstenzija. Najpopularnija je .com. Postoje mnoge druge opcije kao što su .hr, .org, .net, .tv, .info, .io i još mnogo toga. Međutim, uvijek preporučujemo korištenje ekstenziju domene .com.

Pogledajmo detaljnije različite vrste dostupnih naziva domena.

Domena najviše razine – TLD

Domena najviše razine ili TLD generička su proširenja domene koja su navedena na najvišoj razini u sustavu naziva domena.

Postoje stotine TLD-ova, ali najpopularniji su .com, .org i .net. Drugi TLD-ovi su manje poznati i ne preporučujemo njihovu upotrebu. Na primjer, .biz, .club, .info, .agency i mnogi drugi.

Domena najviše razine koda zemlje – ccTLD

Domena najviše razine s kodom zemlje ili ccTLD nazivi su domena specifični za zemlju koji završavaju nastavkom koda zemlje kao što je .hr za Hrvatsku, .uk za Ujedinjeno Kraljevstvo, .de za Njemačku, .in za Indiju.

Koriste ih web stranice koje žele ciljati publiku u određenoj zemlji.

Sponzorirana domena najviše razine – sTLD

Sponzorirana domena najviše razine ili sTLD je kategorija TLD-ova koja ima sponzora koji predstavlja određenu zajednicu koju opslužuje ekstenzija domene.

Na primjer, .edu za organizacije povezane s obrazovanjem, .gov za vladu države, .mil za vojsku države i još mnogo toga.

Tko je odgovoran za sustav naziva domena?

Internetska korporacija za dodijeljena imena i brojeve (ICANN) upravlja sustavom naziva domena. To je neprofitna organizacija koja kreira i provodi pravila za nazive domena.

ICANN daje dopuštenje tvrtkama koje se zovu Registrari naziva domena, koje služe za prodaju naziva domena. Ovim registrarima domena dopušteno je mijenjati registar imena domena u vaše ime.

Registrari naziva domena mogu prodavati nazive domena, upravljati njezinim zapisima, obnavljanjem i prijenosima na druge registre.

Kao vlasnik naziva domene, odgovorni ste reći registraru gdje da pošalje zahtjeve. Također ste odgovorni za obnavljanje registracije vaše domene.

Kako odabrati naziv domene za svoju web stranicu?

Trenutno postoji više od 350 milijuna registriranih imena domena i tisuće ih se registrira svaki dan.

To znači da su svi dobri nazivi već registrirani ili će biti registrirani vrlo brzo. To stavlja veliki pritisak na nove korisnike da smisle ideju naziva domene za svoju web stranicu.

Evo nekoliko brzih savjeta koji će vam pomoći da odaberete naziv domene za svoju sljedeću web stranicu.

 • Držite se naziva domene .com jer je najpopularniji, lako pamtljiv i jednostavan za promicanje.
 • Pobrinite se da naziv bude kraći i lak za pamćenje
 • Olakšajte izgovor i sricanje
 • Nemojte koristiti brojeve ili crtice
 • Upotrijebite generatore naziva domene da smislite pametne ideje za naziv domene

Za više praktičnih savjeta pogledajte naš vodič o tome kako odabrati najbolji naziv domene za svoju web stranicu.

Kako kupiti naziv domene?

Nazive domena možete kupiti od jednog od brojnih registratora imena domena. Naziv domene obično košta 14,99 eura godišnje. Neke popularne tvrtke za nazive domena su:

 • Domain.com (koristite ovaj kupon Domain.com da biste dobili popust)
 • Network Solutions (koristite naš kupon za Network Solutions da biste dobili 25% popusta)
 • GoDaddy

Međutim, kupnja domene ne daje vam automatski uslugu hostinga. Za to će vam trebati i račun za hosting web stranice.

Mnoge WordPress hosting tvrtke također nude usluge registracije domena. To vam omogućuje upravljanje objema uslugama pod jednim računom, a također ne morate brinuti o promjeni postavki poslužitelja imena za svoju domenu.

Preporučujemo korištenje Bluehost-a. Korisnicima naše web stranice nude besplatnu domenu i 60% popusta na hosting. U osnovi možete započeti za 2,75 USD mjesečno.

Često postavljana pitanja o nazivima domena

Pomogli smo stotinama početnika da pokrenu svoje prve web stranice. Čuli smo gotovo sva moguća pitanja o nazivima domena kojih se možete sjetiti.

Slijede odgovori na neka od najčešće postavljanih pitanja o nazivima domena.

1. Što je poddomena?

Poddomena je u osnovi podređena domena pod imenom glavne domene. Na primjer, shop.besplatnawebstranica.com je poddomena besplatnawebstranica.com.

Nakon što registrirate domenu, imate dopuštenje da sami kreirate poddomene za nju.

Poddomene se obično koriste od strane web-mjesta za stvaranje podređenih web-mjesta pod istim imenom domene. Na primjer, poslovna web stranica može stvoriti poddomenu za svoj blog ili svoju internetsku trgovinu kao store.example.com ili blog.example.com

2. Mogu li otkazati registraciju imena domene?

Neki registrari domena omogućuju vam da otkažete registraciju domene u bilo kojem trenutku. Ako otkažete svoju registraciju, ona će postati dostupna drugima za registraciju.

Drugi registratori naziva domena omogućuju vam da jednostavno dopustite da vaša registracija domene istekne.

U većini slučajeva nećete dobiti nikakav povrat novca za registraciju domene. Međutim, neki registrari domena imaju pravila povrata o kojima biste mogli razgovarati s njima prije nego što otkažete registraciju.

Ako nemate uključenu značajku automatske obnove, naziv vaše domene jednostavno će isteći nakon razdoblja registracije koje ste platili.

3. Mogu li premjestiti svoju web stranicu na drugi naziv domene?

Da, možete. Možete usmjeriti naziv svoje domene na svoj hosting poslužitelj. Također možete zadržati oba imena domena koja upućuju na istu web stranicu.

Međutim, tražilice ga smatraju duplim sadržajem i to će utjecati na vaše rangiranje u pretraživanju.

Imamo vodič korak po korak o tome kako pravilno premjestiti web stranicu na novi naziv domene i postaviti preusmjeravanja, kako ne biste naštetili svom SEO-u.

4. Mogu li prodati naziv domene?

Da, možete prodati naziv svoje domene. Nazivi domena su poput nekretnina za web. Postoji ogromna potražnja za dobrim nazivima prilagođenih domena koje se mogu brendirati.

Trgovanje imenima domena je industrija vrijedna više milijuna dolara. Budući da su nazivi domena tako jeftini, pametni poduzetnici uvijek traže sjajne ideje za nazive domena kako bi došli u svoje ruke.

Ako želite prodati naziv svoje domene, postoji mnogo web-mjesta kao što su Sedo, GoDaddy i druge na kojima možete oglasiti svoju domenu za prodaju.

Popularni registrari poput Domain.com i Network Solutions također vam omogućuju kupnju vrhunskih domena izravno iz njihove značajke pretraživanja domena.

Povezano: Pogledajte najbolje GoDaddy alternative za kupnju domena.

5. Što je privatnost domene? Trebam li to?

ICANN zahtijeva od osoba koje registriraju nazive domena da navedu e-poštu, fizičku adresu, telefonski broj i druge osobne podatke koji će biti dostupni javnosti.

Privatnost domene zasebna je dodatna usluga koju prodaju registrari domena. Omogućuje vam prikaz informacija o proxyju umjesto vaših stvarnih osobnih podataka.

Ne morate kupiti privatnost domene ako to ne želite. Međutim, ako ste zabrinuti za privatnost, možete kupiti ovu uslugu za malu cijenu.

6. Mogu li kupiti više od jednog naziva domene?

Da, možete kupiti onoliko imena domena koliko god želite.

7. Gdje mogu saznati više o izradi web stranica?

Upravo ovdje. Na stranici imate mnogo savjeta i tutoriala korak po korak o izradi web stranica.

Loading
svg Hot Posts svg To Top

Brza navigacija

 • 1 svg

  Što je naziv domene i kako domene funkcioniraju?