Upravo čitate: Odabir savršene WordPress teme – 9 stvari koje biste trebali uzeti u obzir

Loading
svg63

Odabir savršene WordPress teme – 9 stvari koje biste trebali uzeti u obzir

10 lipnja, 2023Filip

Većina početnika osjeća se preopterećeno kada je u pitanju odabir teme za njihovu WordPress stranicu.

Postoje tisuće besplatnih i plaćenih opcija. Svaka tema izgleda bolje od druge. Kako odabrati najbolju temu za WordPress?

U ovom ćemo članku podijeliti 9 stvari koje biste trebali razmotriti kako biste mogli odabrati najbolju WordPress temu za vašu web stranicu.

Zašto biste trebali biti oprezni pri odabiru WordPress teme?

WordPress se koristi za izradu svih vrsta web stranica. Zato je svaka tema namijenjena drugom tržištu.

Vaša WordPress tema trebala bi nadopuniti sadržaj vaše web stranice. Na primjer, ako pokrećete blog o politici ili društvenim temama, tada biste željeli temu koja poboljšava čitljivost.

Mnoge WordPress teme dolaze s mnoštvom opcija prilagodbe. Ako nisu ispravno kodirane, ove vam opcije mogu otežati promjenu tema ili korištenje drugih WordPress dodataka. Bit ćete zaključani u toj temi ili ćete morati platiti programeru da vam pomogne u prebacivanju.

S druge strane, neke WordPress teme koje izgledaju stvarno sjajno mogu zapravo učiniti vašu web stranicu nevjerojatno sporom. Nitko ne voli spore web stranice, osobito Google, koji radije više rangira brže web stranice.

Vaša tema je lice vaše WordPress stranice i igra važnu ulogu u tome kako je percipiraju korisnici, ali i tražilice.

Vjerojatno ste čuli izreku: ‘Nije zlato sve što sija’.

Rekavši to, pogledajmo korake koje možete poduzeti kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolju temu za vašu WordPress stranicu.

1. Težite jednostavnosti

Mnoge WordPress teme dolaze s puno boja, složenih izgleda, blještavih animacija itd. Ponekad vam mogu zatrebati te stvari, ali u većini slučajeva vam sve to zapravo nije potrebno.

Jednostavnost je krajnja sofisticiranost.
~ Leonardo da Vinci

Potražite temu koja ima izgled dizajna koji vam pomaže podržati vaš cilj. Mora izgledati dobro, ali bez kompromisa u pogledu upotrebljivosti i jednostavnosti.

Pazite da stil prezentacije teme nije pretjerano kompliciran. Svrha web dizajna je pomoći korisnicima da pronađu potrebne informacije i istovremeno pomoći vlasnicima stranica da postignu svoje ciljeve.

Ako tema izgleda sjajno, ali vam ne pomaže u pridobijanju novih poslova ili pretplatnika, onda to nije dobra tema. Također nije dobra tema kada se vaši korisnici ne mogu snaći na vašoj web stranici.

Za inspiraciju pogledajte ovih 37 jednostavnih WordPress tema.

2. Responzivnost više nije izborna opcija

Responzivne teme prilagođavaju svoj izgled različitim veličinama zaslona i uređajima.

Značajan broj web prometa generira se s mobilnih i drugih pametnih uređaja. Ovisno o temama vaše web stranice, ovaj bi broj mogao biti veći od 50% vašeg prometa.

Google prikazuje web-lokacije prilagođene mobilnim uređajima na vrhu u svojim rezultatima mobilnog pretraživanja. Bez obzira na teme i demografiju vaše web-lokacije, sve web-lokacije moraju biti responzivne i potpuno spremne za mobilne uređaje.

Većina WordPress tema već je responzivna prema zadanim postavkama. Ali još uvijek postoje prodavači koji prodaju rasporede fiksne širine koji uopće nisu prilagođeni mobilnim uređajima. Provjerite je li tema koju odaberete za svoju web stranicu prilagođena mobilnim uređajima.

Testiranje teme na spremnost za mobilne uređaje

Najlakši način da provjerite je li tema responzivna ili ne je promjena veličine zaslona preglednika. Kako mijenjate veličinu zaslona preglednika, primijetit ćete da će se izgled teme sam prilagoditi širini zaslona.

Za temeljitije testiranje možete kopirati URL demo stranice teme i zalijepiti ga na Googleovu stranicu za testiranje prilagođenosti mobilnim uređajima.

Imajte na umu da će ovaj test pokazati neka upozorenja, bez obzira na to koliko je tema dobra. Pazite na sve crvene zastavice kao što je tekst premali, sadržaj širi od zaslona itd.

3. Kompatibilnost preglednika

Vaši će korisnici koristiti različite preglednike. Vaša tema može izgledati savršeno u pregledniku koji koristite, ali možda je nešto različito u drugim preglednicima.

Ovdje dolazi kompatibilnost preglednika. Većina programera WordPress tema rigorozno testira svoje teme korištenjem sofisticiranih alata za testiranje kompatibilnosti preglednika.

Oni to mogu jasno spomenuti na svojoj web stranici. Ali ako ne rade, uvijek možete pokrenuti neke osnovne testove kako biste provjerili temu na različitim preglednicima kao što su Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari itd.

Ne zaboravite testirati i na različitim preglednicima na mobilnom uređaju.

4. Podržani dodaci

Prava snaga WordPressa dolazi s WordPress dodacima. Ovi dodaci vam omogućuju da radite bilo što s vašom WordPress web lokacijom.

Iako postoji mnogo WordPress dodataka, neki su WordPress dodaci koji se moraju imati za svaku web stranicu. Poput Gravity Forms, Yoast SEO, W3 Total Cache, itd.

Provjerite podržava li vaša WordPress tema sve popularne dodatke. Ako niste sigurni, pitajte programera teme o tome.

5. Prijevod + Višejezičnst

Velik broj WordPress stranica nije na engleskom jeziku. Možda izrađujete web stranicu na jeziku koji nije engleski. Možda u budućnosti planirate stvoriti višejezičnu WordPress stranicu.

Provjerite je li vaša WordPress tema spremna za prijevod i podržava višejezične WordPress dodatke.

6. Graditelji stranica (Web builderi)

Graditelji stranica su WordPress dodaci koji vam omogućuju stvaranje izgleda stranica pomoću povuci i ispusti korisničkog sučelja.

Mnoge vrhunske WordPress teme dolaze s unaprijed instaliranim programima za izradu stranica. Neke od ovih graditelja stranica koristi samo taj programer tema.

Korištenje takvog alata za izradu stranica može proizvesti mnogo neželjenog koda. Ako ikada promijenite temu, tada će te stranice zahtijevati puno čišćenja.

Trebali biste odabrati teme koje se isporučuju s jednim od najčešće korištenih dodataka za izradu stranica. Također možete kupiti ove alate za izradu stranica zasebno za korištenje s drugim temama.

7. Opcije podrške kada vam je potrebna pomoć

Jedna mana korištenja besplatne WordPress teme je da nema zajamčene podrške. Dok neki programeri pružaju izvrsnu podršku za svoje besplatne teme, mnoge besplatne teme nemaju opciju podrške.

Ako zabrljate svoju WordPress temu, to ćete morati sami shvatiti. Također možete platiti programeru treće strane za rješavanje najsitnijih problema ili možete pitati nas za pomoć.

Provjerite jeste li odabrali WordPress temu koja ima dobru dokumentaciju i opciju podrške. Većina vrhunskih WordPress tema nudi detaljnu dokumentaciju s jednom godinom podrške temeljene na komunikaciji e-mailom.

8. Tema treba biti SEO friendly

Vaša WordPress tema igra ključnu ulogu u SEO optimizaciji vaše stranice. Tema dobrog izgleda i dalje može generirati loše kodirani HTML, što bi moglo utjecati na izvedbu vaše stranice na tražilicama.

Početnicima bi moglo biti teško samostalno analizirati izvorni kod teme. Zbog toga će vas mnogi programeri vrhunskih WordPress tema obavijestiti da su njihove stranice optimizirane za SEO.

Također možete pogledati da li stranica generira ispravan HTML5 tako da je provjerite pomoću usluge W3C Markup Validation. Međutim, imajte na umu da će alat W3C generirati mnoga upozorenja zbog kojih se ne treba zabrinjavati.

9. Ocjene i recenzije

Još jedan solidan pokazatelj kvalitete WordPress teme su ocjene i recenzije korisnika. Ako se tema prodaje na tržištu treće strane, vidjet ćete recenzije kupaca.

Za besplatne WordPress teme pronaći ćete odjeljak s ocjenama odmah ispod gumba za preuzimanje. Prikazat će se broj recenzija i zvjezdica koje su dali korisnici. Ako kliknete na 5 zvjezdica, prikazat će vam se sve recenzije koje su temi dale 5 zvjezdica.

Gotovo sve WordPress teme mogu dobiti nekoliko loših recenzija. ali ako je broj loših recenzija neobično velik, trebali biste ih pažljivo pročitati.

Loading
svg Hot Posts svg To Top

Brza navigacija

  • 1 svg

    Odabir savršene WordPress teme – 9 stvari koje biste trebali uzeti u obzir