Upravo čitate: Kako unaprijediti poslovanje na internetu?

Loading
svg62

Kako unaprijediti poslovanje na internetu?

28 lipnja, 2023Filip

Želite li brzo razviti svoje poslovanje na internetu, a da pritom ne potrošite sva sredstva? Znamo da je za vlasnike tvrtki vrijeme novac, a i vrijeme i novac može biti teško pronaći kada pokrećete novi projekt i posao.

Dobra vijest je da imamo 13 pristupačnih savjeta koji će vam pomoći da unaprijedite svoje poslovanje i svi su oni nešto što možete poduzeti već danas.

Kako unaprijediti svoje poslovanje na mreži: 13 učinkovitih savjeta

 1. Odaberite pravu platformu za svoju poslovnu web stranicu
 2. Dizajnirajte svoje web mjesto tako da služi vašoj ciljanoj publici
 3. Proizvodite sadržaj visoke kvalitete
 4. Poboljšajte brzinu svoje web stranice
 5. Dajte prednost sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima
 6. Olakšajte pronalaženje ključnih informacija
 7. Uložite u marketing putem e-pošte
 8. Pomozite posjetiteljima da pronađu vašu stranicu u tražilicama
 9. Pokrenite blog
 10. Maksimalno iskoristite društvene mreže
 11. Pokrenite oglašavanje s plaćanjem po kliku
 12. Iskoristite društveni dokaz
 13. Testirajte, analizirajte i napravite poboljšanja temeljena na podacima

Više od 10 godina pomažemo ljudima da izgrade i razviju svoju prisutnost na mreži – bez obzira imate li već poslovnu stranicu ili tek počinjete, naš je glavni cilj pomoći vam da uspijete na mreži. Dakle, počnimo!

1 Odaberite pravu platformu za svoju poslovnu web stranicu

Platforma na kojoj gradite svoje poslovno web mjesto temelj je vaše online prisutnosti. Ako odaberete platformu ispod pare, vjerojatno ćete se početi mučiti kako budete dobivali više prometa. U nastavku navodimo kako odabrati dobrog graditelja web stranica i kako odabrati dobrog web hosta ako koristite WordPress. Ako ste već zadovoljni svojom platformom, slobodno prijeđite na drugi korak!

Graditelji web stranica

Testirali smo više od 50 alata za izradu web stranica (do sada), tako da znamo na što obratiti pozornost – i koje crvene zastavice treba izbjegavati! Ovdje su osnove na koje treba obratiti pozornost pri odabiru dobrog alata za izradu web stranica:

 • Puno prostora za pohranu i propusnost
 • Nema oglasa na vašoj stranici
 • Dizajn predložaka visoke kvalitete
 • Besplatni SSL uključen u sve planove
 • SEO alati uključeni u sve planove
 • Marketinški alati, kao što su predlošci biltena
 • Opcije e-trgovine ako trebate prodavati online

Kada smo razgovarali s vlasnicima malih tvrtki, rekli su nam da su im najvažniji SEO, jednostavnost upotrebe i značajke kvalitete. Imajući to na umu, koji alat za izradu web stranica najviše preporučujemo malim tvrtkama?

Mi preporučujemo: Wix

Prednosti

Izuzetno jednostavan za korištenje – to ga čini brzom za izgradnju, čak i za korisnike bez tehničkih vještina
Sjajna SEO podrška – Wix ima SEO Wiz alat koji stvara prilagođeni akcijski plan koji trebate slijediti
Stotine profesionalnih dizajna – Wix ima preko 800 predložaka koji pokrivaju tone industrija

Nedostaci

Cijene su prilično skupe – Wixov najjeftiniji plan košta 16 USD mjesečno, što je prilično skupo
Aplikacije mogu koštati dodatno – morat ćete izdvojiti nešto novca za plaćanje aplikacija. Dok su neki besplatni, mnogi se dodatno naplaćuju
Brzine učitavanja nisu uvijek najbrže – brzine učitavanja web stranice ključne su za uspjeh, a Wix ne ispunjava uvijek naša očekivanja

WordPress

Za pokretanje uspješne WordPress stranice potreban vam je dobar web hosting. Ako ste se već prijavili na loš web host, sada je vrijeme da se prebacite prije nego počnete pokušavati razvijati svoje poslovanje!

Evo osnova koje treba tražiti kod dobrog pružatelja usluga hostinga za WordPress:

 • Automatska instalacija WordPressa (ili besplatna migracija WordPressa ako mijenjate host)
 • Automatsko ažuriranje WordPressa
 • Stručna interna WordPress podrška
 • Minimalno 50 GB SSD memorije
 • Neograničena ili nemjerena propusnost
 • Automatizirano sigurnosno kopiranje
 • Besplatno ime domene
 • Besplatni SSL uključen u sve planove
 • Jamstvo neprekidnog rada od 99,98% ili više

Proveli smo više od 230 sati istražujući najbolje web hostove na tržištu, tako da sa sigurnošću možemo preporučiti Bluehost kao najboljeg web hostinga za mala poduzeća.

Mi preporučujemo: Bluehost

Prednosti

Najbolji dostupni WordPress hosting – Bluehost ima izvanredne značajke WordPressa i čak dolazi s preporukom samog WordPressa!
Jamstvo neprekidnog rada od 99,98% – to znači da bi vaša poslovna stranica trebala biti nedostupna samo manje od dva sata godišnje
Planovi s pristupačnim cijenama – u našem istraživanju otkrili smo da planovi Bluehosta nude veliku vrijednost, a novi korisnici dobivaju popuste za svoj prvi termin

Nedostaci

Malo prostora za pohranu na najjeftinijim planovima – Bluehostovi planovi za ulazak mogu biti malo škrti s količinama prostora za pohranu, što bi rastuće tvrtke moglo smatrati ograničavajućim
Vjerojatnost usporavanja CPU-a – to može predstavljati problem za poslovne stranice koje često doživljavaju porast prometa
Nema planova za hosting u oblaku – ako ste za super fleksibilnim hostingom u oblaku, gdje možete prilagoditi svoj plan za padove ili skokove prometa, Bluehost nije za vas

2 Dizajnirajte svoje web mjesto tako da služi vašoj ciljnoj publici

Jeste li znali da posjetiteljima treba samo 50 milisekundi da procijene vašu web stranicu? Web dizajn ključan je za ostavljanje dobrog prvog dojma – morate u pola sekunde uvjeriti korisnike da je vaša stranica pouzdana, profesionalna i vrijedna njihovog vremena.

Tajna dobrog web dizajna prilično je jednostavna: uvijek zapamtite za koga dizajnirate. Imajte na umu svoju ciljanu publiku kada dizajnirate svoje web mjesto i stvorit ćete puno bolje korisničko iskustvo.

Web-dizajn nije samo dobar izgled – on može povećati konverzije, smanjiti stopu napuštanja početne stranice, a čak bi trebao postati Googleov faktor rangiranja ove godine.

Ako vaša trenutna poslovna web stranica ne zadovoljava potrebe vaših posjetitelja, vrijeme je za redizajn! Vjerujte nam, isplatit će se – otvorite odjeljke u nastavku za tri najbolja savjeta za dizajn ili pročitajte neke preporuke za korisne alate.

Odaberite pravu shemu boja za svoju marku

Boje mogu povećati prepoznatljivost marke do 80%, stoga je odabir prave sheme boja vrlo važan za tvrtke!
Najbolje mjesto za početak pri odabiru sheme boja je s temeljnim vrijednostima robne marke i razumijevanjem ciljane publike. Želite li pobuditi povjerenje? (Koristite plavo!) Prenosite osjećaj zabave? (Upotrijebite narančastu!) Ili stvorite uzbudljivu, živahnu atmosferu? (Koristite crveno!)

Različite boje imaju različita značenja i različite emocionalne utjecaje na posjetitelje, pa pripazite da odaberete onu koja podržava osobnost vašeg brenda.

Odaberite čitljiv font robne marke

Fontovi se lako zanemaruju tijekom web dizajna, ali imaju jednaku važnost kao i boja. Na primjer, biste li vjerovali legalnoj web stranici koja koristi Comic Sans? Vjerojatno ne.
Korištenje pogrešnog fonta za vašu robnu marku uznemiruje korisnika i šalje zbunjujuću poruku o tome čime se bavite – to vam neće pomoći da dobijete nove klijente ili povećate svoj profit!

Poput boja, fontovi imaju svoje osobnosti i šalju različite signale čitateljima, pa pronađite onaj koji odgovara identitetu vaše robne marke.

Čitljivost je još jedan važan faktor. Ako posjetitelji ne mogu brzo i jednostavno pronaći informacije koje traže, otići će i otići na konkurentsku stranicu. Fontovi doista utječu na korisničko iskustvo, stoga se isplati odabrati pravi!

Vaš font može puno reći o vašem brendu – ili izazvati mnogo zabune. Biste li angažirali klauna iz tvrtke čija je web stranica napisana fontom koji izgleda kao krvotok? Bilo da je bilo namjerno ili je boja kapnula, rezultat je krajnje zapanjujući!

Učinite navigaciju svojom web stranicom što je moguće lakšom

Zvuči jednostavno, ali stvaranje vaše web stranice jednostavno za korištenje je ono što mnoge tvrtke padaju. Evo nekih stvari koje možete učiniti kako biste stvorili besprijekorno korisničko putovanje:

 • Upotrijebite mnogo naslova za razbijanje teksta
 • Stavite svoj logotip u zaglavlje stranice kako biste pomogli korisnicima da se vrate na početnu stranicu
 • Postavite poziv na akciju na svoju početnu stranicu
 • Neka vaš jelovnik bude lak za pronalaženje – najbolji je gornji lijevi ili desni kut
 • Postavite vezu natrag na svoju početnu stranicu na bilo koje 404 stranice

Korisni alati za dizajn vaše web stranice

 • Coolors.co: besplatno – generator sheme boja
 • Sigurna boja: besplatno – pregledajte boje kako biste pronašli savršenu nijansu
 • CheckMyColours: besplatno – pobrinite se da boje prednjeg plana i pozadine imaju dovoljno kontrasta za osobe s oštećenjem vida
 • Google Fontovi: besplatno – ogromna biblioteka besplatnih fontova otvorenog koda
 • Tailor Brands: besplatno korištenje, 9,99 USD za preuzimanje vašeg logotipa – uz pomoć dizajna, personalizirani generator logotipa
 • Wix Logo Maker: besplatan za korištenje, platite 20 USD za komercijalnu upotrebu – trebat će vam besplatan Wix račun za korištenje ovog jednostavnog alata za izradu logotipa uz pomoć dizajna

3 Proizvodite sadržaj visoke kvalitete

Bez obzira vodite li blog, račun na Twitteru ili pišete stranicu O nama, važno je stvoriti sadržaj visoke kvalitete za vaše čitatelje na mreži.

Pisanje za web uvelike se razlikuje od pisanja izvan mreže – ljudi imaju kraći raspon pažnje i često letimice prelistavaju stranicu umjesto da čitaju svaku riječ. Važno je biti privlačan i brzo dostavljati informacije. Neka vaš sadržaj bude jednostavan, sažet i probavljiv. Izbjegavajte velike dijelove teksta, nemojte koristiti žargon i klonite se dugih, složenih rečenica.

Imamo potpuni vodič o pisanju za web – evo sažetka 16 najboljih savjeta za pisanje boljeg sadržaja na mreži:

 1. Istražite svoje čitatelje – saznajte za koga pišete i što oni žele
 2. Upoznajte svog neprijatelja – provedite istraživanje konkurencije
 3. Koristite naslove – razdvojite svoj sadržaj pomoću naslova
 4. Privucite svog čitatelja – započnite svoj članak činjenicom, citatom ili pitanjem
 5. Jezik neka bude jednostavan – pokušajte pisati kao za publiku od 12 godina
 6. Recite čitateljima gdje se nalaze – nemojte pretpostavljati da čitatelji znaju o čemu se radi na vašoj stranici
 7. Istaknite osnovne informacije – stavite najviše informacija odmah na početak
 8. Budite izravni – koristite “vi” za obraćanje čitatelju, a “ja” ili “mi” za sebe ili svoju tvrtku
 9. Koristite razgovorni ton – neka vaša objava bude prijateljski nastrojena
 10. Budite aktivni, a ne pasivni – na primjer, “pas je sjeo na prostirku”, umjesto “na prostirku je sjeo pas” – zvuči bolje, zar ne?
 11. Neka bude kratko – koristite kratke rečenice i kratke odlomke – težite oko tri retka po odlomku
 12. Budite velikodušni s vizualnim elementima – koristite slike, grafikone, videozapise i još mnogo toga da privučete čitatelje
 13. Izostavite žargon – ako ga morate koristiti, najprije ga temeljito objasnite
 14. Ispravno čitajte – pazite na pravopis, gramatiku i interpunkciju
 15. Vodite računa o svojim meta podacima – meta naslovi i opisi važni su za rangiranje u pretraživanju
 16. Pozdravite društvene medije – podijelite novosti na svojim društvenim kanalima

Dodatni savjet: postanite uvjerljivi!

Možete koristiti tehnike uvjerljivog pisanja kako biste utjecali na svoje čitatelje. Primjeri ovih tehnika uključuju:

 • Usredotočite se na prednosti za korisnika, a ne na značajke
 • Koristite moćne riječi (lako, besplatno, ekskluzivno), ali ih koristite mudro
 • Budite izravni – razgovarajte izravno sa svojim čitateljima
 • Uključite čitatelje korištenjem pitanja, ponavljanja i zanimljivih činjenica ili citata
 • Pozabavite se bolnim točkama čitatelja – ovdje razumijevanje vaše publike može podići vaš sadržaj na višu razinu!

Upamtite da stvaranje visokokvalitetnog sadržaja nije uvijek pisanje. Također biste trebali koristiti slike, videozapise i infografike kako biste zadržali čitatelje i dodali dodatnu vrijednost svom sadržaju.

Korisni alati za stvaranje visokokvalitetnog sadržaja

 • OptinMonsterov popis od 700+ moćnih riječi: besplatno – ovo je sjajan izvor koji navodi preko 700 moćnih riječi, podijeljenih u kategorije, i s primjerima koji će vas voditi u njihovoj upotrebi
 • Aplikacija Hemingway: besplatna – ova aplikacija ocjenjuje i analizira vašu kopiju radi čitljivosti, poput isticanja rečenica koje je potrebno skratiti
 • Grammarly: besplatno – ovi vam alati pomažu izbjeći neugodne pravopisne pogreške analizom vašeg sadržaja radi gramatičkih problema i čitljivosti
 • Canva: besplatno – platforma za grafički dizajn jednostavna za korištenje na kojoj možete stvarati infografike, postere, objave na društvenim mrežama i videozapise
 • Upwork: plaćeno – ako ne želite pisati vlastiti sadržaj, možete unajmiti nekog drugog da to učini putem “tržišta rada” kao što je Upwork

4 Poboljšajte brzinu učitavanja svoje web stranice

Brzina učitavanja vaše web stranice imat će veliki utjecaj na to koliko ljudi ostaje i vraća se na vašu web stranicu. Jedan od četiri posjetitelja napustio bi web mjesto čije učitavanje traje više od četiri sekunde, a 46% korisnika ne vraća se na web mjesto s lošim performansama.

Ukratko, ljudi su nestrpljivi, a ako je vaša stranica prespora, teško ćete rasti!

Testirajte koliko je dobra brzina učitavanja vaše stranice upravo sada pomoću besplatnog mrežnog alata kao što je Pingdom – jednostavno unesite svoj URL da biste pokrenuli test brzine web stranice i identificirali slaba područja. U idealnom slučaju, vaša se stranica ne bi trebala učitavati dulje od dvije sekunde. Ako svoju web-lokaciju pokrećete putem Google PageSpeed Insights, trebali biste ciljati na rezultat iznad 90.

Čak i ako su vaši rezultati dobri, i dalje biste trebali tražiti načine za poboljšanje – čak i poboljšanje od 0,1 sekunde može povećati vrijednost narudžbe za 9,2%! Evo nekoliko načina na koje možete ubrzati stvari:

 • Provjerite svoj plan hostinga – ako vaša web stranica kasni ili se ruši, možda ćete morati nadograditi svoj plan hostinga ili promijeniti vrstu hostinga koji koristite. Možda ćete čak morati u potpunosti promijeniti pružatelja usluga ako njegovi poslužitelji stalno padaju!
 • Komprimirajte svoje slike, videozapise i datoteke – što više datoteka imate i što su te datoteke veće, to će vaša stranica biti sporija. Kompresija smanjuje veličinu datoteke i pomaže bržem učitavanju vaše stranice.
 • Procijenite svoje dodatke – previše dodataka usporit će vašu stranicu, a šanse su da ih imate više nego što vam je potrebno. Je li možda došlo vrijeme za raščišćavanje?
 • Upotrijebite CDN – ovo širi propusnost na više poslužitelja i mnogo je brža opcija od oslanjanja na jedan poslužitelj za isporuku vašeg sadržaja posjetiteljima.

Korisni alati za poboljšanje brzine stranice

 • Pingdom: besplatno – pogledajte koliko je brza vaša stranica i dobijte prilagođenu analizu
 • Google PageSpeed Insights: besplatno – unesite svoj URL za besplatnu analizu i prijedloge kako poboljšati brzinu stranice
 • Kraken.io: besplatno – jednostavno komprimirajte slike za prijenos na svoju stranicu
 • HTMLMinifier: besplatno – alat za komprimiranje HTML koda
 • CSSNano: besplatno – alat za komprimiranje CSS koda
 • UglifyJS: besplatno – alat za komprimiranje JavaScripta
 • Bluehost: 2,95 USD+ mjesečno – web host s 99,98% neprekidnog rada koji pruža besplatan CDN
 • Cloudflare: besplatno – popularan CDN pružatelj usluga

5 Dajte prednost sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima

Mnoge tvrtke napuštaju svoju mobilnu stranicu kao naknadnu misao, a to se vidi i na korisničkom iskustvu. To je problem kada je promet mobilne e-trgovine porastao za 25% u prvom tromjesečju 2020. i kada uzmete u obzir da je mobilni promet činio 54% internetskog prometa u veljači 2021.

Umjesto toga, trebali biste osmisliti svoj mobilni sadržaj kao prioritet – to će rezultirati lakšim i ugodnijim iskustvom za mobilne korisnike. Također ima veliki utjecaj na vaše rangiranje jer Google indeksira samo vašu mobilnu web stranicu, a ne web stranicu za stolna računala. To znači da će obje verzije trpjeti ako vaša mobilna web-lokacija nije ispravna.

Evo pet načina na koje svoj mobilni sadržaj možete učiniti lakšim za korištenje:

 • Vratite svoj sadržaj na osnove – izbjegavajte velike dijelove teksta!
 • Uklonite nepotreban sadržaj kao što su oglasi koji mogu izgledati pretrpano
 • Neka gumbi budu veliki i laki za dodir palcem ili prstom
 • Koristite puno bijelog prostora
 • Razmislite o tome što korisnik želi i dajte mu to odmah – nemojte ga tjerati da skrola za to!

Korisni alati za izradu poslovne stranice prilagođene mobilnim uređajima

 • Googleov test prilagođenosti mobilnim uređajima: besplatno – upišite URL svoje web stranice i Googleov alat će vam reći je li vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima ili ne!
 • AMP: besplatno – Accelerated Mobile Pages pomaže bržem učitavanju stranica na mobilnim uređajima
 • Bootstrap: besplatno – front-end okvir koji skalira vašu web-stranicu kako bi odgovarao različitim uređajima (za ovo će vam trebati znanje kodiranja!)
 • Izrada web stranica prilagođenih mobilnim uređajima ili WordPress teme: dostupne su besplatno i uz plaćanje – u tim se slučajevima vaš sadržaj automatski prilagođava ovisno o uređaju koji se koristi

6 Olakšajte pronalaženje ključnih informacija

Čak i ako se vaša poslovna stranica učitava super brzo i lijepo je dizajnirana, ako korisniku ne možete brzo dati ono što traži, neće to tražiti – otići će potražiti negdje drugdje.

Ako želite da posjetitelji ostanu – i naposljetku pretvore – morate olakšati pronalaženje važnih informacija na vašoj web stranici:

 • Kontakt podaci – 64% korisnika želi vidjeti kontakt podatke tvrtke na početnoj stranici
 • Cijene – budite transparentni i otvoreni u vezi s cijenama
 • Politika dostave i povrata – dvije trećine kupaca želi biti jasna u vezi s politikom povrata prije kupnje proizvoda online
 • Vaša lokacija – ako imate fizičku lokaciju, pomozite ljudima da vas pronađu pomoću karata, uputa ili fotografije vašeg prostora!

Kako biste doista lako pronašli ključne informacije, svoju tvrtku možete besplatno upisati na Google My Business. To znači da kada netko pretražuje vašu tvrtku na Googleu, vaš unos se pojavljuje govoreći ljudima o vašoj lokaciji, radnom vremenu, detaljima za kontakt i adresi web stranice. To znači da posjetitelji ne moraju ni kliknuti na vašu stranicu da bi vas kontaktirali ili osobno posjetili!

Korisni alati za pomoć korisnicima u pronalaženju ključnih informacija

 • Google My Business: besplatno – prikazuje informacije o vašoj tvrtki na vrhu Google rezultata pretraživanja
 • WPForms: besplatno – dodatak za obrazac za kontakt za WordPress web stranice
 • WP Google Maps: besplatno – WordPress dodatak koji vam omogućuje dodavanje karte lokacije na vašu web stranicu

7 Uložite u marketing putem e-pošte

Jeste li znali da marketing putem e-pošte nudi nevjerojatan povrat ulaganja? Za svakih 1 USD koji potrošite, možete očekivati da ćete u prosjeku zaraditi 42 USD, što marketing e-poštom čini moćnim alatom za razvoj vašeg poslovanja!

Korištenje alata za marketing e-poštom olakšava vam da ostanete u kontaktu sa svojim posjetiteljima i da ih zaokupite vašim poslom. Možete slati biltene, promovirati prodaju, tražiti izjave ili recenzije proizvoda, provoditi ankete, dijeliti važna ažuriranja i još mnogo toga.

Proveli smo više od 160 sati testirajući platforme za marketing putem e-pošte, tako da vam možemo preporučiti najbolju uslugu marketinga putem e-pošte – u našem smo istraživanju otkrili da je Sendinblue najbolji marketing putem e-pošte za mala poduzeća.

Mi preporučujemo: Sendinblue

Prednosti

 • Najbolja vrijednost za novac od svih drugih softvera za marketing putem e-pošte za male tvrtke koje smo testirali
 • Jednostavan za korištenje – uređivač e-pošte je intuitivan, a postupak postavljanja je logično postavljen, što ga čini brzim i jednostavnim za početak
 • Snažne značajke – na primjer, automatizacija je prioritet kod Sendinbluea, čime se štedi vrijeme zaposlenim vlasnicima tvrtki!

Nedostaci

 • Dizajni prijedloga prilično su prosječni – neće vas oboriti, pa ako tražite revolucionarni dizajn, onda Sendinblue nije pravi izbor za vas
 • Poslužitelji mogu biti spori – to je bila jedna od naših najvećih briga tijekom testiranja, budući da se sporo vrijeme poslužitelja može pokazati frustrirajućim za vlasnike tvrtki tijekom svakodnevne upotrebe
 • Alati za automatizaciju dolaze s krivuljom učenja – odvojite malo vremena da naučite svoj put oko Sendinblueovih alata za automatizaciju

Korisni alati za marketing putem e-pošte

 • Sendinblue: besplatno – naš najbolje ocijenjeni softver za marketing putem e-pošte za mala poduzeća

8 Pomozite posjetiteljima da pronađu vašu stranicu u tražilicama

Možda već imate postavljen marketing putem e-pošte, a web-mjesto vaše tvrtke pripremljeno i spremno za rad. Ali što ako to nitko ne vidi? Ako je vaš problem slab promet, trebate posvetiti neko vrijeme optimizaciji za tražilice (SEO) vaše web stranice.

SEO je umjetnost postizanja višeg ranga vaše web stranice u rezultatima pretraživanja – s obzirom na to da samo 0,44% Google korisnika posjećuje drugu stranicu, biti na prvoj stranici Googlea ključno je za ljude koji pronalaze vašu web stranicu.

Postoji više od 200 čimbenika koje Google uzima u obzir prilikom rangiranja web stranica, tako da bismo mogli nabrajati unedogled o mnogim načinima poboljšanja vašeg rangiranja. Neke smo čimbenike već pokrili na ovom popisu, poput brzine web-lokacije, visokokvalitetnog sadržaja i mobilnog iskustva.

Odabrali smo tri SEO taktike za početak danas. Otvorite odjeljak u nastavku da biste pročitali o svakom od njih:

Ciljane ključne riječi

Shvatite točno što vaši posjetitelji traže i pokušajte se dobro rangirati za te specifične upite. Na primjer, ako ste cvjećar, htjet ćete dobro rangirati za pojmove koji se odnose na cvijeće, bukete i tako dalje.
Upotrijebite online alate kao što je UberSuggest da vidite koji pojmovi za pretraživanje imaju dobar opseg pretraživanja (koliko ljudi googla određene ključne riječi) i koliko su “teški” ili konkurentni za ciljanje.

Zlatna ravnoteža je pronalaženje ključnih riječi koje imaju veliki opseg pretraživanja, ali bez velike konkurencije – to je vrlo rijetko, stoga ne brinite previše ako se čini da većinu vaših pojmova za pretraživanje već ciljaju vaši konkurenti.

Nakon što pronađete ključnu riječ koju želite ciljati, stvorite sadržaj visoke kvalitete oko nje. Obavezno koristite ključnu riječ u naslovima i metapodacima te redovito u cijelom sadržaju. Dobit ćete najbolje rezultate kada pokažete da vaša web-lokacija ima snažnu stručnost u jednom području, stoga pokušajte ne skakati previše!

Poboljšajte svoje metapodatke

Kada tražite nešto na Googleu, naići ćete na stranicu rezultata koji izgledaju ovako:
Plave veze nazivaju se meta naslovi, a kratki isječak teksta ispod naziva se meta opis. Možete ih sami urediti kako biste ih učinili privlačnijim Googleu – provjerite sadrže li vaše ciljane ključne riječi!

Evo nekoliko najboljih savjeta za pisanje boljih meta naslova i opisa:

 • Budite kratki! Ako su vaši metapodaci predugi, Google će ih jednostavno odrezati, pa neka budu brzi
 • Stavite mjesec ili godinu u svoj meta naslov. To pokazuje Googleu i korisnicima da je vaš sadržaj svjež
 • Postavite svoju glavnu ključnu riječ u prvu polovicu svog meta naslova
 • Budite precizni. U meta opisu recite korisnicima što točno mogu očekivati od vaše stranice – zapamtite da oni pokušavaju pronaći relevantne informacije što je brže moguće
 • Koristite uvjerljiv jezik. Što više ljudi klikne na vaš rezultat, to bolje! Morate učiniti da vaš rezultat pretraživanja izgleda kao najkorisnija stranica koja poziva na klik. Što više ljudi klikne na vaš rezultat, Google će mu dati veći prioritet na ljestvici.

Obratite pozornost na svoje povezivanje

Pobrinite se da povezujete unutar svoje web stranice – na primjer, ako imate članke na blogu, uključite veze na druge stranice na svojoj web stranici. To pomaže Googlebotovima u navigaciji i razumijevanju vaše web stranice – oni pretražuju vašu web stranicu prateći veze s jedne stranice na drugu kako bi dobili potpunu sliku vaše web stranice.
Zbog toga je važno imati dobre veze postavljene između vaših stranica i izbjegavati neispravne veze pod svaku cijenu!

Izbjegavajte i eksterno povezivanje s nedorečenim ili nekvalitetnim web-mjestima – Googlebotovi slijede ove veze i povezuju vas s web-mjestima na koja se povezujete.

Korisni SEO alati

 • Yoast SEO: besplatno – popularan dodatak za WordPress dizajniran za pomoć pri upravljanju SEO-om vaše web-lokacije
 • SEMrush: 119,95 USD+ mjesečno – sveobuhvatni paket za SEO, posebno koristan za provođenje istraživanja ključnih riječi
 • Ahrefs: $99+ mjesečno – alat za istraživanje ključnih riječi koji ima zgodnu značajku istraživanja ključnih riječi ako trebate prijedloge za ključne riječi
 • Googleov alat za planiranje ključnih riječi: besplatan – dizajniran za prikazivanje Google oglasa, ali je koristan besplatni alat i za opće istraživanje ključnih riječi (trebat će vam besplatan Google Ads račun)
 • AnswerThePublic: besplatno – alat jednostavan za korištenje koji vam pokazuje korisne fraze i pitanja koja ljudi traže oko vaših ključnih riječi
 • UberSuggest: besplatno – još jedan alat jednostavan za korištenje koji vam daje koristan “Pregled ključnih riječi” uključujući opseg pretraživanja, poteškoće sa SEO-om i prijedloge ključnih riječi
 • Wix SEO Wiz: besplatno – koristan alat koji stvara prilagođeni SEO akcijski plan za vaše Wix web mjesto

9 Pokrenite blog

U redu, ne biste trebali pokretati blog samo radi njega. Međutim, blogovi su izvrsni za angažiranje posjetitelja i njihovo zadržavanje tijekom vremena. Također nudi više mogućnosti za rangiranje za različite ključne riječi i povećanje prometa.

Evo šest najboljih savjeta za vođenje bloga za vaše poslovanje:

 • Pobrinite se da vaš blog pokriva teme relevantne za vaše poslovanje
 • Planirajte unaprijed kako biste mogli redovito objavljivati nove članke
 • Iskoristite događaje – poput Crnog petka – za objavljivanje tematskog sadržaja
 • Pišite gostujuće postove za druge blogove
 • Podijelite svoje objave na blogu na društvenim medijima
 • Pošaljite ažuriranja newslettera putem marketinga e-pošte

Korisni alati za bloganje

 • BuzzSumo: $99+ mjesečno – koristan alat za istraživanje sadržaja koji vam pomaže da pronađete trendi priče
 • CoSchedule: $29+ mjesečno – praktičan marketinški kalendar koji vam pomaže u rasporedu i upravljanju objavama te ih dijelite na društvenim medijima
 • Trello: besplatno – sustav upravljanja temeljen na karticama za praćenje i organiziranje projekata
 • Google trendovi: besplatno – potražite svoju temu da vidite je li u trendu na Googleu
 • WordPress Distraction Free Writing: besplatno – korisnici WordPressa mogu imati koristi od distraction free Writing načina rada, koji možete uključiti unutar svog uređivača pomoću gumba “Prebaci preko cijelog zaslona” na alatnoj traci
 • Unsplash: besplatno – postovi na blogu trebaju slike, a Unsplash je sjajna biblioteka puna besplatnih fotografija

10 Maksimalno iskoristite društvene medije

Društveni mediji nude ogromnu priliku za interakciju sa širokom publikom – 2020. godine više od 3,6 milijardi ljudi širom svijeta koristilo se društvenim medijima.

Facebook je još uvijek najpopularnija platforma društvenih medija na svijetu, s otprilike 2,5 milijarde korisnika mjesečno. S tim u vezi, važno je odabrati pravu platformu društvenih medija za svoje poslovanje.

Na primjer, agencija za zapošljavanje vjerojatno će imati koristi od aktivne prisutnosti na LinkedInu, dok bi fotografski studio bolje odgovarao Instagramu. Razmislite o svojoj ciljnoj publici i platformama na kojima su najaktivniji.

Evo 10 savjeta kako najbolje iskoristiti društvene medije za povećanje broja sljedbenika:

 • Budite selektivni u odabiru platformi na kojima dijelite. Ne pokušavajte se proširiti na sve njih – ciljajte pravu publiku za svoju tvrtku.
 • Objavljujte redovito. Sporadično dijeljenje je veliko ne-ne – nemojte objaviti pet stavki u jednom danu, a zatim šutjeti mjesec dana.
 • Dijelite relevantan sadržaj visoke kvalitete. Nemojte dijeliti stvari samo radi njih – pobrinite se da imate nešto za reći što će biti od vrijednosti vašoj publici.
 • Koristite dosljedan ton glasa. Uvijek pazite da vaša prisutnost na društvenim mrežama ostane vjerna vašem brendu, inače će miješane poruke zbuniti vašu publiku.
 • Povežite se sa svojim pratiteljima! Odgovorite sljedbenicima, odgovorite na pitanja, postavite ankete ili natjecanja, podijelite njihove postove kada predstavljaju vašu tvrtku i tako dalje.
 • Razmislite prije nego objavite. Društveni mediji obično su neformalnije okruženje, ali ne zaboravite da ste tvrtka. Razmislite o jeziku koji koristite, nemojte se upuštati u svađe i uvijek provjerite hashtagove i pravopis prije dijeljenja!
 • Optimizirajte vrijeme slanja. Kada je najvjerojatnije da će vaša publika vidjeti vašu objavu i angažirati se na njoj? Ne zaboravite također poštivati vremenske zone.
 • Dijelite slike i druge medije. Ljudi pozitivno reagiraju na grafike i slike na društvenim medijima, tako da dijeljenje vizualnih sadržaja može pomoći u povećanju vašeg angažmana.
 • Nemojte biti previše prodajni. Ljudi općenito koriste društvene mreže da se opuste i zabave, stoga nemojte biti previše prodajni – pomiješajte!
 • Neka vaš sadržaj bude dijeljen. Uključite citate, statistiku i savjete u svoje objave na blogu koje bi ljudi željeli podijeliti. Obavezno uključite ikone društvenih mreža kako biste ljudima olakšali praćenje ili dijeljenje!

Korisni alati za društvene mreže

 • Hootsuite: $49+ mjesečno – planirajte postove unaprijed i mjerite angažman pomoću analitike
 • ClickToTweet: besplatno – posjetiteljima olakšajte dijeljenje vašeg sadržaja s unaprijed napravljenim Tweetovima ugrađenim u vaš sadržaj
 • Bitly: besplatno – zgodan alat za skraćivanje poveznica
 • Venngage: besplatno – jednostavno izradite infografiku kako biste svoj društveni sadržaj učinili privlačnijim

11 Pokrenite oglašavanje plati-po-kliku

Plaćanje po kliku (PPC) oglašavanje je mjesto gdje licitirate za ciljane ključne riječi koje će se pojaviti u rezultatima tražilice, kako biste potaknuli korisnike da kliknu na vašu web stranicu. Ovi plaćeni oglasi obično se pojavljuju na samom vrhu rezultata pretraživanja:

Prednosti plaćenog oglašavanja uključuju povećanje prometa i konverzija, ciljanje vaše publike i pristup većem broju podataka kako biste mogli analizirati i poboljšati svoje kampanje.

Jedna od najvećih prednosti PPC-a je to što je to stvarno brz način da vidite rezultate. Idealan je za brzo povećanje prometa i konverzija jer vam odmah daje veću vidljivost u rezultatima pretraživanja.

Međutim, to može biti skupo, a čim prestanete plaćati vaša vidljivost potpuno nestaje. Srećom, postoje pristupačni načini za vođenje PPC kampanja.

Popularne metode uključuju Google AdWords i Facebook oglase, a mi ih preporučujemo jer vam daju mnogo kontrole, s njima je lako započeti i pomažu vam ciljati svoju specifičnu publiku.

Vi kontrolirate koliko želite potrošiti i koje ključne riječi želite ciljati, što bi vam trebalo pomoći da se držite proračuna.

Korisni alati za pokretanje oglašavanja s plaćanjem po kliku

 • Google AdWords: besplatno kreiranje računa, postavljanje vlastitog proračuna kampanje – licitirajte za ciljane ključne riječi, a zatim platite za klikove putem oglasa na vašoj web-lokaciji
 • Facebook oglasi: besplatno kreiranje računa, postavljanje proračuna vlastite kampanje – kreirajte i upravljajte Facebook reklamnim kampanjama

12 Iskoristite društveni dokaz

Nemojte podcjenjivati ogromnu moć društvenog dokaza – golemih 87% potrošača čita online recenzije za lokalne tvrtke u 2020. Ljudi se oslanjaju na društveni dokaz da odluče hoće li vjerovati tvrtki, kupiti proizvode ili odabrati jednu uslugu umjesto druge.

Manje je vjerojatno da će 92% potrošača koristiti tvrtku zbog negativnih recenzija, pa ako dobijete mnogo pritužbi, vrijeme je da napravite promjenu. Prosječan popis Google My Business pregledava se 1260 puta mjesečno, stoga nemojte misliti da nitko neće primijetiti nisku ocjenu!

Ovdje su četiri jednostavna načina da iskoristite društveni dokaz za rast svog poslovanja na mreži:

 • Postavite unos Google My Businessa. Postavite novi Google račun i kliknite “Upravljaj sada” na stranici Google My Business. Unesite naziv svoje tvrtke, lokaciju, poslovnu kategoriju, podatke za kontakt i URL svoje web stranice. Zatim možete dovršiti postavljanje i potvrditi svoju tvrtku. Nakon toga možete dodati fotografije, napisati opis tvrtke i još mnogo toga kako bi vaš unos bio što privlačniji i informativniji!
 • Prikupite recenzije i izjave kupaca. Stavite pozitivne citate i izjave na svoju početnu stranicu i podijelite ih na društvenim mrežama – možete čak stvoriti posebnu stranicu za “studije slučaja” na svojoj web stranici.
 • Odgovarajte na recenzije i komentare. 78% potrošača izjavilo je da im je važan posao koji odgovara na recenzije. To je također sjajna prilika za spašavanje negativnih recenzija aktivnim pomaganjem korisnicima u rješavanju problema.
  Pokažite ocjene zvjezdicama gdje je to moguće. Ocjene zvjezdicama najvažniji su faktor recenzije. Samo 48% potrošača razmotrilo bi korištenje tvrtke s manje od četiri zvjezdice, stoga se svaka ocjena računa!

Korisni alati za iskorištavanje društvenog dokaza

 • TrustPulse: besplatno – automatizirajte društveni dokaz, pokažite aktivnost korisnika u stvarnom vremenu drugim posjetiteljima putem skočnih prozora i integrirajte se sa stotinama drugih platformi
 • Proven: 39 USD+ – dodatak za WordPress koji posjetiteljima prikazuje obavijesti o društvenim mrežama, tako da možete prikazati nedavne prodaje, prijave za bilten i tako dalje
 • Proof: $26+ mjesečno – prilagodite obavijest o društvenom dokazu i prikupite korisne podatke
 • WP Customer Reviews: besplatno – WordPress dodatak koji olakšava prikupljanje recenzija kupaca putem vaše web stranice

13 Testirajte, analizirajte i napravite poboljšanja temeljena na podacima

Radost vođenja rastućeg posla je u tome što nikada niste završili. Čim pomislite „Da! Vidim rezultate!” vrijeme je za razmišljanje “Što sljedeće?”. Razvoj vašeg poslovanja podrazumijeva isprobavanje novih taktika, mjerenje rezultata i donošenje odluka na temelju podataka koje vidite.

Preporučujemo da isprobate bilo koji od savjeta o kojima smo govorili na ovom popisu i izmjerite rezultate. Ali postoje i puno manji detalji koje možete testirati, a koji mogu imati ogroman utjecaj. To uključuje:

 • Boje i stilovi poziva na akciju – jednostavna promjena boje gumba može imati veliki utjecaj na konverzije!
 • Predmet e-pošte, vrijeme slanja i varijacije sadržaja – Sendinblue dopušta sve troje
 • Naslovi – reagiraju li vaši čitatelji bolje na pitanja, kontroverze ili zadirkujuće udice?
 • Vrijeme objavljivanja na društvenim mrežama – daju li jutro, ručak ili večer bolje rezultate?
 • Tekst za prijavu putem e-pošte – uključite, na primjer, koliko se ljudi već prijavilo
 • Skočni prozori – veličina, boja i vrijeme, kao što su skočni prozori za ulazak u odnosu na skočne prozore za izlaz

Na kraju dana, vi ste najbolja osoba koja zna koje testove trebate provesti. Razumijevanje vaše publike i mjernih podataka koji su vam najvažniji imat će veliki utjecaj na faktore koje ćete testirati u budućnosti.

Korisni alati za testiranje i poboljšanje vaše poslovne stranice

 • OptinMonster: 14+ USD mjesečno – softver za stvaranje potencijalnih klijenata koji vam omogućuje izradu i testiranje obrazaca za prijavu putem e-pošte
 • CrazyEgg: 294 USD mjesečno – korisni podaci za praćenje pogleda kao što su toplinske karte i karte pomicanja koje vam pokazuju kako ljudi stupaju u interakciju s vašom web stranicom
 • Google Analytics: besplatno – pruža vrijedne podatke o prometu vaše web stranice, stopi napuštanja početne stranice, konverzijama i više, tako da možete pratiti izvedbu
 • Optimizirajte: prilagođene cijene – jednostavno provedite A/B testiranje kako biste vidjeli na koju verziju posjetitelji najbolje reagiraju, što vam pomaže da optimizirate svoju web-lokaciju
 • HubSpot: dostupna je besplatna verzija – sveobuhvatna platforma koja kombinira marketing, prodaju i korisničku službu, korisna za upravljanje svime na jednom mjestu

Kako razviti svoje poslovanje na mreži: Sažetak

Ovaj je članak istražio 13 načina na koje možete razviti svoje poslovanje na mreži – želimo da uspijete, zbog čega ovi savjeti ne zahtijevaju nikakve posebne vještine i mogu se primijeniti već danas!

Bilo da ste upravo pokrenuli potpuno novu tvrtku ili želite podići svoju trenutnu malu tvrtku na višu razinu, ovi će vas savjeti postaviti na pravi put. Naveli smo korisne alate za svaki od njih – obično možete pronaći kvalitetne, besplatne alate za podršku, stoga ne brinite ako ste ograničeni proračunom.

Napravimo konačni rezime svakog koraka:

 1. Odaberite pravu platformu za svoju poslovnu web stranicu
 2. Dizajnirajte svoje web mjesto tako da služi vašoj ciljanoj publici
 3. Proizvodite sadržaj visoke kvalitete
 4. Poboljšajte brzinu svoje web stranice
 5. Dajte prednost sadržaju prilagođenom mobilnim uređajima
 6. Olakšajte pronalaženje ključnih informacija
 7. Uložite u marketing putem e-pošte
 8. Pomozite posjetiteljima da pronađu vašu stranicu u tražilicama
 9. Pokrenite blog
 10. Maksimalno iskoristite društvene mreže
 11. Pokrenite oglašavanje s plaćanjem po kliku
 12. Iskoristite društveni dokaz
 13. Testirajte, analizirajte i napravite poboljšanja temeljena na podacima

 

 

Loading
svg Hot Posts svg To Top

Brza navigacija

 • 1 svg

  Kako unaprijediti poslovanje na internetu?