Upravo čitate: Kako dobiti backlinkove? (2023)

Loading
svg44

Kako dobiti backlinkove? (2023)

11 lipnja, 2023Filip

Što je to?

Na pravom ste mjestu ako vas zanima kako dobiti backlinkove. Najjednostavnije rečeno backlink je link koji vodi sa jedne web stranice na drugu. Na primjer: Netko piše članak o receptima, a vi ste na svoju web stranicu postavili neki dobar recept, ta druga web stranica linka vaš članak na svojoj stranici i vi na taj način dobijete taj bitan backlink. Međutim, zašto je to tako bitno?

Obično je mišljenje slijedeće pa onda znači što više imam linkova na drugim web stranicama, više ljudi će ih kliknuti i ja ću dobiti više posjeta. To i je točno, ali to nije najjači efekt backlinka. Zapravo njegov najjači efekt je taj što na taj način netko vas preporučuje, ukazuje drugim posjetiteljima da se na vašoj web stranici nalazi nešto dobro, a odgovarajuće onome što je linkano. Backlink je ekstremno bitan dio za SEO.

Za SEO

Pošto ste ovdje, vjerojatno ste tražili o njima čim sad čitate ovu objavu o backlinkovima i znate koliko su bitni za SEO, odnosno za rangiranje na Google-u. Ali, zašto je to tako?

Google voli širiti ono što je korisno i naravno ono što vidi da interesira ljude. Ako netko predlaže vašu web stranicu, znači da se tu radi nešto dobro, što više predlaganja odnosno linkovakoji vode ka vašoj web stranici, Google-u će se to svidjeti pa će mu kliknuti ”Pa stani, ovaj izgleda da radi to kako treba, hajde da ga onda i ja poguram gore…”

Kako do backlinkova?

Kako dobiti backlinkove? Pa zar ne shvaćate, najbolje je tako što će vas netko bez ikakvog nagovaranja označiti zato što smatra vaš sadržaj korisnim i dobrim. Dakle, najbolji način je pisati dobar i kvalitetan sadržaj koji ćete dalje reklamirati, a oni koji budu željeli taj tekst će linkati na svojoj stranici i tako ćete dobiti backlink.

Međutim to je onaj ”Organski način”, idemo i na neke druge i brže načine kako da dođete do backlinkova koji su vam potrebni i važni.

Označite druge

Dosta je onih koji razmišljaju ovako ”Zašto bi ja linkao nečiju web stranicu kada oni neće mene?”. Linkanje drugih web stranica koristi i vama, evo kako:

  1. Kada linkate neku drugu web stranicu, članak, ako je to nešto zaista dobro to će i Google cijeniti, jer tad upravo vi širite koristan sadržaj.
  2. Kada linkate neku drugu web stranicu, možete se javiti ljudima koji vode stranicu i reći im da pogledaju članak pa ako žele mogu onda i oni vas linkati na svojoj web stranici.

Konkretno

Za početak gledajte pisati što kvalitetnije članke na svojoj stranici, samim time ćete s vremenom dobivati backlinkove. A konkretno možete ovako:

  1. Napišite kvalitetan članak koji ima barem 2000 riječi
  2. Označite druge web stranice i članke, ali ništa na silu, nego logičnim redoslijedom, tamo gdje treba tamo i označite korisne članke druge web stranice koja se bavi istom temom
  3. Zatim kada objavite članak, kontaktirajte web stranice koje ste označili i pošaljite im da pregledaju vaš članak i ako žele neka onda i oni vas označe.

Ali oni neće

Napraviš to i ta druga web stranica ti ne odgovori na poruku? Pa nema veze, to je normalno, da se razumijemo, neće vam svi odgovoriti, ali neki hoće i to je bitno!

Pokušavajte praviti suradnje sa web stranicama koje imaju slične teme ili slične ciljne grupe. To mogu biti i gostujuće objave. Napravite dogovor sa nekim da im napišete članak koji će oni objaviti na svojoj stranici i kroz taj članak označite svoju web stranicu, ali neka i oni napišu gostujući članak na vašoj web stranici i linkaju svoju stranicu. Obostrano korisno – obostrano dobijete backlink!

Kupovina backlinkova

Da, sigurno ste čuli da mnogi nude usluge gdje platite i dobijete backlinkove na nekoj web stranici ili stranicama.

Obično se to radi maksimalno namjerno i stavljaju se linkovi bilo gdje, a zaboravlja se da Google nije debil… Pritom to plaćate na određeni period, ne zauvijek. Ono što je jako bitno je da backlinkovi imaju različitu težinu, nije isto kad se vaš link stranice pojavljuje kroz tekst  i logično je posjetitelju da tu klikne i vidi nešto više, a sa druge strane kad netko vaš link strpa negdje sa strane, nije isti značaj!

Pišite kvalitetan sadržaj i surađujte sa drugima i vidjet ćete rezultate i napredak!

Loading
svg Hot Posts svg To Top

Brza navigacija

  • 1 svg

    Kako dobiti backlinkove? (2023)